Látássérült műhelyek

Látássérült műhelyek

Október Érezd a tésztát! Látássérült műhelyek péktanulók sütik a legjobb kiflit A Vakok Iskolájának pedagógusai, Biró Csaba és Tarnai László két évvel ezelőtt elmentek péknek tanulni, hogy aztán ezt a csodás szakmai tudást átadhassák növendékeiknek, a vak és látássérült gyerekeknek, akik így jobb esélyekkel indulhatnak neki az életnek.

Fotó: Hernád Géza Ajánlom Hét látássérült műhelyek és egy autista fiatal meg a szomatikus látás az tanáraik — ők azok, akik látássérült műhelyek a látássérültek péktanműhelyében dolgoznak, tanulnak.

Egy látássérült műhelyek délelőtt látogatjuk meg őket a zuglói Ida utcában. Éppen szünet van, kicsit lehet pihenni. Az előkészületek már megvoltak, kelnek a tálcákon a péksütemények, s ahogy ürül a sütő, kerül be a következő adag. A péktanműhely pedagógusa közben folyamatosan irányítja a munkát. Ne félj tőle, kesztyűben vagy… No, ennek már csak egy perc kell… Nézzétek, milyen szépek lettek a kiflik.

Gábor megkapta a feladatot, és teljesen egyedül megcsinálta a vajas kiflit. Állítom, hogy bárhol megvennék. Azt kell mondjam, ez hibátlan… Esztikém, szólj a Beusnak, és kezdjük a kenyeret!

látássérült műhelyek

Ma zabpelyhes kenyér, vajas kifli, sajtos pogácsa, zsömle, briós és sós kalács is készül. Sokféle kenyeret kipróbáltunk már, ma ezt a pirított zabpelyheset sütjük. Ez egy egész különleges cipó… Gyerekek, egy kis lisztet még tegyetek alá, mert rá fog ragadni. Ráteszed a lemezre, aztán letakarod. De egyfelé nézzenek. Az intézményben eddig főleg hagyományos kézművesszakmákat látássérült műhelyek tanulni, fazekasságot, szövést, kosárfonást, meg egy modern szakmát, a számítógépes adatrögzítést.

Nagy szükség van ezeknek a fiataloknak olyan szakképesítésre is, ami életképes a munkaerőpiacon.

látássérült műhelyek

A kollégámnak, Csabának Biró Csaba gyógypedagógus — a szerk. A fenntartó mellénk állt, mi gyorsan beiratkoztunk a szakmai képzésre, s közben elkezdtük berendezni ezt a műhelyt. Ők nyolcan már májusban végeznek, és van már egy előkészítő osztály is, látássérült műhelyek jövőre kezdjük az újabb képzést. Sokan már élesben is kipróbálhatták tudásukat, nyáron szakmai gyakorlaton vettek részt. Ami a mi tanulóink mellett szól, hogy nagy a teherbírásuk és a monotóniatűrő képességük.

Mindent meg tudnak csinálni, amit az asztalnál kell. Van egy vak tanítványunk, vannak aliglátók és gyengénlátók is. Szóval nagy a szórás, de mindenki ügyes és megállja a helyét. Már többször kirándultunk pékségekbe, és akik dolgozhattak, megtapasztalhatták, hogy értékes a munkájuk.

Érezd a tésztát! Látássérült péktanulók sütik a legjobb kiflit

Sokan álmodoznak az intézet falai között arról, hogy leérettségiznek, diplomáznakde ezek a gyerekek általában nagy hátrányban vannak, legtöbbjük számára mindez csak álom marad.

Viszont egy ilyen kétkezi munkát kiválóan el tudnak végezni. És ez egy csodálatos szakma, pékekből ráadásul most hiány van. Nehéz munka ez, látássérült műhelyek nem sok helyen fizetik meg rendesen, ott az éjszakai műszak, szóval nem egyszerű. De számukra akkor is egy jó lehetőség, egy választható út, ha nem is helyezkedik el mindenki a szakmában. Sok pozitív visszajelzést kaptak már a szakmától is, azaz a pékségektől, ahol a gyerekek dolgozhattak.

A Facebookon és egyéb csatornákon pedig igyekeznek kommunikálni is, milyen jó munkaerők a péktanműhely végzősei — ezzel talán erősödik a bizalom a sérült pályakezdők és a pékszakma között. Lacinak eszébe jut egy emlékezetes érzékenyítő akció is nyárról. Csaba kollégám szimulációs szemüvegeket hozott magával, amivel érzékeltetni tudtuk ép látású emberek számára, hogyan látnak a mi gyerekeink. Az egyikkel a perifériás látást, a másikkal a glaukómát, a harmadikkal a csőlátást lehetett szimulálni.

Odajöttek pékek is, kipróbálták a szemüvegeket. Kicsit átérezhették, milyen így dolgozni, és azt gondolom, jobban el is ismerik így a gyerekek munkáját. Vidám, fesztelen hangulatban, csipkelődve telik az idő, miközben egy percig sem tétlenkednek, látássérült műhelyek készülnek látássérült műhelyek újabb és újabb tálca finomságok.

látássérült műhelyek

Már mindenki tudja, hányra kell jönni, mikorra készülünk el. Ha támogatást kapunk, azt nyersanyagra, illetve a gyerekekre költjük. Ha tehetjük, kirándulni visszük a csoportot. Voltunk például bobozni Visegrádon, amit nagyon élveztek, év végén meg egy balatoni vitorlázást tervezünk.

látássérült műhelyek

Egyébként van egy cég, ami támogat minket. Most segítenek kicsit felújítani ezt a pihenőhelyiséget, kapunk két kanapét, lefestik az ablakokat. Rajtuk kívül még két alapítványon keresztül jutunk látássérült műhelyek.

Az egyiket a kollégám, Csaba vezeti, a másik az intézeté, az ő segítségükkel tudtuk például a ezer forintos nyújtógépet is megvenni, a felét fizették, ami nagy segítség. Sok mindent így is saját pénzből szerzünk be, extrább alapanyagokat, hiszen korlátozott a büdzsénk.

A pogácsát tanultuk utoljára. Hasznos dolog — a kijelzője is világít, nagy számjegyekkel, de azt mondják, van, aki még ezt sem látja. Sanyi is bejön, be kell szórnia sóval a kalácsot. Közben arról mesél, hogy szereti ezt a látássérült műhelyek. Nyolc százalékos a látása, egészen közel hajol a tálcához, úgy szórja a köménymagos sót.

Alapos munkát végez. Elvileg Soroksárra mehetek majd hozzájuk, ha végeztem. Fotó: Hernád Géza Nehéz sorsok, határozott célok A péknövendékekre ma még két elméleti óra is vár.

látássérült műhelyek

Tanulnak szakmai alapokat, gazdasági ismereteket, és szerepel az órarendjükben testnevelés, úszás, angol, matek, magyar-kommunikáció és rehabilitáció is.

Fárasztó ez nekik, de belerázódnak, egyre terhelhetőbbek. Ja, és hadd dicsekedjek el, van két profi sportolónk is.

Széthulló látássérült-rehabilitáció - Mindig más a hibás

Zsolti és Krisz a csörgőlabda-válogatott tagjai, a szünetben Olaszországba mennek Európa-bajnokságra. Nekik még edzéseik is vannak délutánonként.

látássérült műhelyek

Azt is megtudom, hogy Zsolti, akinek sajnos egyre rosszabb a látása, és már alig használja a szemét, nem családban nevelkedett. Egy éve lakik az intézetben, akkor lett teljesen árva, 17 évesen. Miközben lekeni tojással a briósokat, elárulja, hogy nagyon szereti ezt a munkát, kedvenc péksüteménye a kakaós csiga. És nagyon jólelkű gyerek.

Látássérült műhelyek

Szeptemberben itt várt minket egy üveg borral, kinyomozta, hogy nyáron van a születésnapunk. Nagy szíve van. Azt gondolom, nem csak ők tanulnak és kapnak tőlünk, ez fordítva is igaz. A lányok, Eszti és Beus közben készülődnek a kenyérvetéshez. Az egyik felét meglisztezzük, nagyon jól fog kinézni.

Mire lesz szükségünk?

Elemi rehabilitációs szolgáltatás biztosítása látássérült személyek számára 2020

Lapát, liszt. Megmutatom, mit fogunk csinálni. Látássérült műhelyek, lefújod vízzel, letakarod a felét, belisztezed, aztán lehet felrakni. De messziről fújod, hogy mindenhova szórja… Gyorsan pakold, mert kihűl a sütő! Ügyes vagy. Az a lényeg, hogy ne legyenek felesleges mozdulatok.

Volt egy kollégám, úgy nézett ki, mintha lassú lenne, de közben attól, hogy minden mozdulata ki volt számolva, nagyon hatékony volt… Gyerünk, gyerünk! A vetést azért kell gyorsan csinálni, hogy egyszerre süljön ki a kenyér.